Корисні
властивості ягід ялівцю активно застосовуються. Вчені в результаті
досліджень виявили в них безліч діючих речовин, на кшталт ефірних олій,
монотерпенів, вітамінів та мікроелементів, які виявляють сильні
антисептичні та антибактеріальні властивості. Народна медицина може
назвати масу рецептів, у яких проявляються лікувальні властивості
плодів.
Застосування в
кулінарії ягід ялівцю обумовлено їх ароматичними якостями, а також
наявністю у складі маси корисних елементів, які насичують організм та
стимулюють його здорову життєдіяльність. Енергетична цінність товару
невисока, т.к. він не містить жирів. Однак у його складі є корисні
вуглеводи, що дають необхідну глюкозу та енергію нашому організму.
Хвойні
плоди в кулінарії застосовуються як приправа в маринад і соуси для
приготування найрізноманітніших страв: м'яса, риби, птиці, овочів,
випічки. М'ясо стає надзвичайно м'яким і швидко готується. Ялівець
чудово поєднується з лавровим листом, перцем, гвоздикою, розмарином,
кмином, а також з часником і цибулею. Самі шишкоягоди можуть
використовуватися як у свіжому вигляді, так і у вигляді меленого порошку
із висушених плодів.