Сумах, або сумак (лат. Rhus) – подрібнені плоди рослини із сімейства анакардієвих (сумахових), родом із Північної Африки, Південної Європи, Афганістану та Ірану. Родич отруйного плюща, хоч і не має зловісних властивостей останнього.
На виготовлення приправи йдуть червоні плоди-кістянки рослини. Їх сушать та подрібнюють, іноді додають сіль. Смак у сумаха легкий та кислуватий, який добре поєднується з м'ясними стравами.
Сумах має чудові корисні властивості, ключовими з яких є:
- Протизапальні якості приправи роблять її добрим домашнім засобом при артриті, запаленні шкіри, підвищеній температурі, бронхіті, застуді та грипі.
- Протигрибкова терапія, на думку німецьких учених, багато втратить, якщо не буде використовувати насіння сумаха у боротьбі з вкрай небезпечним чорним пліснявим грибком Aspergillus fungus, що вражає легкі та інші органи людського тіла.
- Антиоксидантні властивості цієї кислуватої спеції базуються на високому вмісті вітаміну C, омега-3 жирних кислот та дубильних речовин. Завдяки унікальному складу сумах підходить для профілактики серцево-судинних захворювань та інсультів, а також деяких видів пухлин.
- Протимікробна природа цих дивовижних ягід на повну силу проявляється в успішній боротьбі з сальмонелою, повідомляє «Міжнародний журнал харчової мікробіології». Водою, змішаною з екстрактом сумаха, можна мити овочі та фрукти, очищаючи таким нехитрим чином їхню шкірку від хвороботворних бактерій. Вчені пов'язують настільки потужний антибактеріальний ефект із дією метилового ефіру галової кислоти, знайденого у плодах рослини.
- Сечогінні властивості соку з плодів сумах особливо цінуються на Близькому Сході. Місцеві жителі також використовують цю приправу у разі порушення роботи кишечника.
- При гіпоглікемії, діабеті та ожирінні, за останніми науковими звітами, сумах також може надати неоціненну допомогу.
Ця популярна приправа стимулює апетит і надає стравам особливого смаку, який деякі гурмани називають «лимонним». Вона здобула повагу в арабських кулінарів. В Ірані його додають до рису та шашлику. Популярна серед місцевих жителів і незвичайна, але досить проста закуска: щойно нарізана цибуля, посипана меленим сумахом. У Лівані, Сирії та Ірані дуже поширена суміш прянощів затар, яка теж містить цю пряність. Деякі сорти, що культивуються в Північній Америці, йдуть на приготування гострого холодного напою, відомого як індійський лимонад: плоди замочують у воді, потім фільтрують і додають підсолоджувач. Корінні американці знайшли для сумаха ще одну сферу застосування: його попередньо висушене та подрібнене листя та ягоди, поряд з тютюном, входять до складу традиційних курильних сумішей. А ще з листя деяких видів отримують таніни, що використовуються для дублення шкір, надання їм м'якості та гнучкості.