Коричневим (бурим) називають нешліфований рис, підданий мінімальній обробці. Завдяки слабкій ошлифовке зерен в рисі зберігається отрубяная (квіткова) оболонка і зерновий зародок, а також всі поживні речовини та вітаміни, якими природа так щедро наділила цей сорт рису.
Отрубяная оболонка надає зерен рису характерний коричневий відтінок і горіховий присмак. Коричневий рис надзвичайно корисний для організму людини і високо цінується дієтологами і прихильниками здорової їжі, через наявність у ньому цінного дієтичної клітковини, необхідної для очищення організму і підтримки імунітету.
Нешліфований рис особливо рекомендується людям з порушеннями обмінних процесів в організмі: ожиріння, цукровий діабет, алергії, серцево-судинні захворювання та ін, а також прихильникам раціонального харчування та здорового способу життя.