Какао-масло являє собою жирове речовина світло-жовтого (білуватого) кольору, має тверду і ламкий консистенцію при кімнатній температурі, характерний запах, швидко і повно тане в роті без залишкового восковитого присмаку. Температура повного розплавлювання масло какао 32-35С, нагрівати більше не потрібно, щоб воно не втратило своїх властивостей.
Масло какао використовується в якості жирової основи для виробництва різних кондитерських виробів(наприклад шоколаду), а також у парфумерній, фармацевтичній промисловості (корисно вживати в їжу олію какао при епідеміях грипу та ГРВІ, так як воно є додатковим бар'єром для інфекції) і для виробництва воскових свічок.
В маслі какао міститься велика кількість жирних кислот, які просто незамінні для будь-якого організму. Це масло відноситься до рослинним продуктам, а значить, в ньому присутні і вітаміни, гліцериди і мікроелементи у вигляді калію і фосфору.