Лавровий лист являє собою висушене листя дерева, що знайшло широке застосування в кулінарії для ароматизації та насичення смаку варених та тушкованих страв кухонь різних народів світу. Без використання лаврового листа неможливо уявити приготування різних маринадів та розсолів, тому лавровий лист обов'язково є у кулінарному арсеналі будь-якої домашньої господині і тим більше на кожному харчовому виробництві.
Кожні прянощі мають цілий набір лікувальних властивостей, і лавровий лист не виняток. При цьому, на відміну від багатьох інших рослин, лист лавра навіть після сушіння зберігає всі свої цілющі для людського організму властивості, такі як: сприяє підвищенню імунітету та зняття втоми; пригнічує розвиток різних захворювань дихальної та ендокринної систем; допомагає виведенню шлаків із організму; знижує пітливість; усуває артритні болі.