Зерна гірчиці є чудовим засобом для панірування м'яса або риби, маринування м'ясних продуктів, як пікантна заправка для салатів. Акуратний шар зерен цієї спеції служить якимось захисним покриттям при запіканні різних делікатних продуктів, у тому числі і птиці, вона ідеальна, поза сумнівом, і для прикраси. Насіння гірчиці здатне гальмувати розвиток ракових утворень, стимулює апетит, одночасно сприяючи кращому перетравленню їжі. Невелика кількість зерен цієї приправи здатна покращити кровообіг, простимулювати роботу жовчного міхура та печінки. Гірчиця здатна надавати протизапальну, антигрибкову та антисептичну дію.
Корисні властивості гірчичних зерен
Вітамінна скарбниця. Таку кількість мікро- та макроелементів, скільки їх міститься у звичайній гірчиці, ще потрібно пошукати. Зокрема, є там і кальцій, і магній, і натрій, і залізо, тобто елементи, з яких будуються клітини.
Завдяки великому вмісту цінних ефірних олій гірчичні зернятка і порошок, що їх одержують, допомагають перемагати вірусні інфекції і навіть бронхіти.
Гірчичний порошок «працює» і як засіб, що зігріває, що просто незамінно взимку (досить згадати теплі ванни від застуди).
Ця приправа в будь-якому вигляді дуже корисна людям, які не відрізняються добрим апетитом.
Рекомендують її і тим, хто має й інші проблеми із травленням, адже вона стимулює обмінні процеси та сприяє засвоєнню організмом усього цінного та корисного.
Вона допомагає спалювати непотрібні жири, тому її настійно рекомендують бажаючим схуднути: не тільки вживати всередину, а й робити гірчичні обгортання.
Ця приправа - дуже сильний антисептик, причому небезпечний він не тільки для вірусів, що викликають кашель або нежить, але й інших.
Радикуліт, подагра, запалення нервів та м'язів – короткий список недуг, боротися з якими допомагає ця прянощі.
Окрім іншого, гірчичні продукти – це потужний афродизіак.
Застосування гірчиці у кулінарії
Гірчиця гарна як спеція, що окремо вживається, причому і у вигляді соусу, і в зернистому стані (так звана французька). Вона відтіняє смак усіх видів м'яса, свинині надаючи гостроти, баранині – м'якості, підкреслює шляхетність яловичини.
Нею можна обмазувати м'ясо перед відправкою в духовку, а також додавати до складних маринадів нарівні з медом, майонезом і т.д. До речі, вона здатна навіть найжорсткішу вирізку перетворити на надзвичайно ніжну.
Без гірчичного порошку неможливо уявити майонез. Та й інші складні соуси, у тому числі солодкі, які такі популярні в Італії, мають у своєму складі гірчицю.
Вона є обов'язковим компонентом суміші приправ каррі.
Зерна надають простим овочевим салатам особливу пікантну нотку.