Базилік широко поширений в Єгипті, Індії та Китаї. Часто можна зустріти в Азії та Африці.
Листя базиліка використовують як прянощі, приправу, він дуже добре поєднується практично з будь-якими стравами. Має яскраво виражений гіркуватий смак із солодким присмаком. Окремі сорти базиліка на смак нагадують мускатний горіх.
Базилік запашний відмінно застосовується в консервуванні для покращення аромату страв, при виготовленні маринаду, його додають до сухих приправ. Наприклад, відмінна приправа – це суміш базиліку та коріандру.
Свіже листя базиліка можна вживати з шашликом, крім іншого, він добре поєднується з рибою, будь-якими видами м'яса, птиці. Також листя базиліка додають до салатів разом з іншими свіжими овочами, що дозволяє досягти пікантного смаку та посилить апетит.
Його додають у маринади та соління. В Узбекистані прийнято вживати чай із базиліком. Сьогодні такі чаї виготовляють і в Україні, базилік змішують як із чорним, так і із зеленим чаєм.
Має бактерицидні властивості і знижує запалення при простудних захворюваннях, допомагає зняти болючі відчуття при несподіваному головному болю, має протизапальну дію при захворюваннях вуха, ясен, горла, ротової порожнини. Ця рослина містить у великих кількостях вітаміни групи В та А.
Крім того, відвар з базиліку має несильну сечогінну дію і перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі.
Спецію цю можна додавати у ванну, вона добре заспокоює, розслаблює м'язи, активно сприяє регенерації та очищенню шкірних покривів.
Стародавні римляни побачили у властивостях базиліка якість, що омолоджує. Мало хто знає, що базилік використовують під час виробництва ваніліну. Його активно застосовують до створення різноманітних парфумерних композицій.
В Індії базилік вважають священним і вірять у його властивості, що омолоджують.