Барбарис є чагарниковою рослиною з тонкими колючими шипами, маленькими червоними ягодами, кислими на смак. Крім своїх лікарських властивостей, барбарис є прекрасною декоративною прикрасою як живоплоту. Головним складником барбарису є берберин.
Про користь барбарису відомо давно. Вживання плодів покращує роботу щитовидної залози, зміцнює серцеві м'язи, заспокоює нервову систему, розпалює апетит, застосовується при захворюваннях печінки та нирок, запобігає старінню та багато іншого.
Відвар із кори барбарису застосовують при жіночих захворюваннях, настій із кори чудово підходить при запаленні ротової порожнини.
Свіжі ягоди барбарису кислі, тому їх приймають у маринованому чи відвареному вигляді.
Відвар з кореня застосовується при пневмонії, кашлі, а також знижує температуру тіла. При виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки використовується відвар барбарису простого виду.
Медицина активно використовує барбарис, оскільки ця рослина містить вітамін С, органічні кислоти та алкалоїди. Молоде листя барбарису використовується так само, як щавель, а сік з ягід замінює лимонний.
Плоди барбарису часто використовуються як приправа для різних страв. Барбарис надає страві особливий кислуватий смак.
Відвари з барбарису дуже корисні для вагітних під час блювання.Соус з барбарису надає будь-якій страві пікантного та незвичайного смаку.
З плодів барбарису з додаванням олії виготовляють маски для обличчя. Одну склянку висушених ягід барбарису подрібнити в м'ясорубці, олію злегка підігріти і розмішати з подрібненим барбарисом. Нанести суміш на 15 хвилин, потім змити без мила та протерти тоніком.
Побічних ефектів при застосуванні барбарису не виявлено.
Барбарис дуже корисний своїми властивостями, але не можна вживати зелені плоди, оскільки вони є отруйними.