Аніс давно використовують як пряність. Він активно використовується у харчовій промисловості, його застосовують у фармакології, парфумерній промисловості у парфумерних композиціях.
Аромат анісу легкий, освіжаючий, не має різкого запаху. Насіння анісу додають у вітчизняному хлібопеченні, додають у торти, булочки, кекси. Приправа з анісового насіння – відмінна пряність при виготовленні маринаду з м'яса чи птиці. Використовують для виготовлення мочених яблук.
Ще в давнину римляни вживали аніс для оздоровчих цілей. Вони виявили цінні оздоровчі властивості анісу. Аніс вперше був виявлений у Лівані.
На Київській Русі аніс вважали корисною пряністю, анісове насіння засівали цілими полями і широко використовували для приготування споконвічно українських страв.
Аніс має чудову омолоджуючу властивість, бактерицидну дію. Наприклад, якщо пожувати насіння анісу, то у вас буде освіжаюче дихання та очищена ротова порожнина.
Аніс містить велику кількість ефірних олій, а також білків, які покращують м'язову масу. Як лікувальний народний засіб, відвар із насіння анісу широко використовується для зниження температури при застуді. Крім того, це цілюще насіння покращує секреторну функцію організму та роботу кишечника. Відвар із насіння анісу відмінно допомагає при лікуванні мокрого кашлю, бронхіту.
Відомий аніс і як відмінний косметичний засіб. Його додають у лосьйони, шампуні, гелі для душу, так як він має омолоджуючу дію на шкірний покрив.