Томат, він же помідор, відоме практично кожній людині, за винятком, мабуть, тих людей, у місцях проживання яких цей овоч не росте. Свіжі плоди прийнято використовувати в салатах, овочевому рагу, закусках, піці, супах і інших практично незліченних стравах. Помідори маринують, солять, смажать і навіть готують з них варення.
Однак не варто забувати про помідори, які в сушеному вигляді використовуються в якості спеції. Причому це не тільки знамениті італійські в'ялені томати, але і томатний порошок. Варто сказати, що у висушеному вигляді плоди можуть бути як меленими, так і подрібненими (шматочками). Однак саме томатний порошок знаходить саме широке застосування перших і других стравах.
Так, томатним порошком прийнято заправляти зажарку для супів, додавати його до складу основних страв, а також соусів і маринадів. Томатний порошок є невід'ємним компонентом багатьох сумішей приправ і спецій, призначених для приготування м'яса, птиці і бобів.