З давніх-давен використовують корисні властивості рукколи для лікування різних шкірних захворювань. Також соком трави зводили веснянки, позбавлялися від виразок, мозолів і гематом. У сучасної середземноморської кухні рукола є традиційним інгредієнтом салатів, соусів, пасти, різотто і піци, надає стравам пікантний смак.
Це рослина дуже інтенсивно впливає на обмін речовин в організмі. Рукола просто незамінна для тих, хто хоче скинути зайву вагу і схуднути. Коли вона вважалася афродизіаком, може бути це і не зовсім так, але дія на організм вона справляє досить потужне. Рукколу іноді називають природним енергетиком, крім того вона сприяє виведенню холестерину з організму, підвищенню рівня гемоглобіну. Це природне джерело йоду і вітаміну С. Ця рослина сприяє посиленню лактації, має відхаркувальну, дезінфікуючу, м'яким сечогінним і навіть протиракову ефектом. При вживанні поліпшується травлення і роботу всього шлунково-кишкового тракту.