Перець чорний мелений – висушені та подрібнені ягоди субтропічної перцевої ліани. Кулінари будь-якої національної кухні мають в арсеналі запашний сіро-чорний порошок. Він робить апетитними холодні закуски: салати, холодець, заливне, маринади, соління, копченості. Пряність надає гостроти та посилює смак гарячих страв: супів, бобових, м'яса, риби, грибів. Перець покращує кровообіг, бореться із мікробами.
Чорний перець одержують із висушених незрілих плодів індійської ліани. У свіжомеленої спеції пекучий смак, пряний аромат.
У перці чимало вітамінів: А, К, бета-каротину, PP, групи B. Вони покращують обмінні процеси. Пряність вкрай корисна для здоров'я крові, судин, кісток, ендокринної та дихальної систем. Це пов'язано з рекордною кількістю марганцю, великими дозами міді, заліза, калію, кальцію та магнію.
Використовуючи перець, ви проганяєте інфекції, покращуєте травлення, оздоровлюєте мікрофлору кишечника. У спеції виявлено речовину капсаїцин, від якої гинуть ракові клітини.
При додаванні пахучого порошку посилюється смак страв: риби, м'яса, гарнірів, салатів, супів. У Європі мелений перець кладуть у кекси, пряники, пироги, хліб.