Не секрет, що напій какао, як і шоколад, виробляють із насіння «шоколадного дерева». Батьківщиною цього дерева вважається Південна Америка, а точніше — тропічні ліси Амазонки. До речі, археологічні знахідки показують, що м'якоть плодів какао використовувалося Ацтеками для приготування алкогольного напою з м'якоті плода. Зараз же, ця рослина культивується повсюдно, майже у всіх тропічних країнах і використовується в медицині та кондитерській промисловості.
Какао — корисні властивості, склад, калорійність.
У 100 грамах порошку какао міститься 289 ккал, але охочих схуднути, цей напій зовсім не протипоказаний, оскільки в одній чашці какао жирів і вуглеводів менший, ніж в одній доличці шоколаду і водночас він дуже добре насичує організм. Головне знати міру та вживати не більш ніж одну або дві чашки на день.
Багато абсолютно впевнені, що какао є одним із найкорисніших напоїв, а до того ж він ще й здорово покращує настрій, адже в ньому містяться речовини, які стимулюють вироблення гормонів щастя — ендорфінів.
Какао багатий на корисні для організму кислоти, білки, вітаміни, мінеральні речовини та кофеїн, який розширює судини та допомагає зняти депресію. До речі, кофеїну в ньому набагато менше, ніж у каві.
Крім того, вченими було виявлено, що какао сприяє швидкому загоєнню ран, омолодженню шкіри та зменшує ризик виразки шлунка. Також результати досліджень показали, що какао сприятливо діє на мозок, покращуючи кровообіг. Деякі вчені вважають, що речовина епікатехін, виявлена в цій рослині, знижує ризик виникнення таких хвороб, як: інсульт, діабет, інфаркт і рак. Варто звернути увагу на какао та спортсменів, тому що він сприяє швидкому відновленню м'язів після фізичних навантажень. За антиоксидантними властивостями какао в рази перевершує як чорний, так і зелений чай.