Спеція часник відома і любима за пекучий смак і сильний запах кулінарам всіх країн нашої планети. Використовується наземна та підземна частини часнику в свіжому і сушеному вигляді.
В кулінарії часник використовують як пряну овочів для салатів, перших і других страв, маринадів і солінь. Запах і смак часнику добре поєднуються з бараниною. Для гасіння домашньої птиці рекомендується використовувати часник в поєднанні з кислими сортами яблук (антонівка та ін) або слив (алича та ін). У великих кількостях входить часник у рецептуру багатьох національних страв в азіатських і південно-європейських кухнях. Щоб отримати приємний, м'який аромат часнику, не слід допускати сильного і тривалого нагрівання його. Дрібно нарізаний часник рекомендується класти в їжу за 3-4 хвилини до подачі страви до столу, коли вогонь вже вимкнений, але їжа ще в каструлі.
Вживають у їжу в свіжому і консервованому вигляді, використовують в кулінарії. У харчуванні використовується як приправа, в салатах.
Часник сушений застосовується замість свіжого при смаженні і варінні м'яса і птиці, приготуванні супів, холодців і холодців, домашніх ковбасок, грибних і овочевих солінь. М'ясо натирається сушеним часником перед приготуванням, а в супи часник додається за 3-5 хвилин до готовності.
Спеції часник використовують практично в будь-яких стравах, крім, мабуть, десертів.
Також часник не поєднується з рибою (але чудовий з морепродуктів).
Часник можна поєднувати з сиром і сиром.