Буряк широко використовуються людиною не тільки в кулінарних цілях, але і при лікуванні ряду захворювань. Однак основною областю застосування плодів різних рослин є все-таки гастрономія.
У їжу можна вживати коренеплоди буряків не тільки у свіжому вигляді, але і заготовлювати взапас з допомогою різних способів консервування: заморожування, соління, квашення, маринування, а також сушку. Останній варіант консервації підходить майже для всіх рослинних продуктів, тому широко застосовується не тільки в домашніх умовах, але і промисловому виробництві.
З овочевих культур найчастіше заготовляють подібним чином картопля, ріпчаста і зелена цибуля, морква, часник, корінь хрону і селери, а також буряк (калоризатор). У промислових умовах буряк сушена виготовляється шляхом подвергания коренеплодів попередньої підготовки і термічній обробці, в результаті чого готовий продукт виходить необхідного рівня вологості, що сприяє довгої збереження сушеної буряків.