Сванська суміш або сванська сіль – це поєднання спецій із пряно-солоним смаком та насиченим ароматом. Традиційно сванська сіль використовується для приготування страви грузинської національної кухні.
Склад сванської солі (сванської суміші): куркума, уцхо-сунелі, коріандр мелений, насіння кропу, перець чилі, часник, кмин, сіль.
Грузинська кухня відома тим, що її шеф-кухарі рясно використовують спеції у приготуванні страв. Гострі, пекучі, запашні прянощі з яскраво-вираженим смаком і ароматом присутні практично в кожній національній страві. Тому сванська сіль є однією з популярних та незамінних приправ. Але в тих, хто не знайомий зі спецією, постає питання: що таке сванська сіль і куди її додавати? По суті це універсальна суміш, тому застосування сванської солі в кулінарії не знає меж. Вона поєднується з м'ясом, рибою, бобовими, крупами, овочами, додається до салатів, начинки несолодкої випічки та закусок. Спробуйте замінити звичну кухонну сіль при приготуванні овочевого рагу, вареної або смаженої картоплі, м'ясного супу, маринаду для шашлику - і ви поринете в атмосферу кавказької кухні і відчуєте незвичайний смак звичних всім страв.