Рас-ель-ханут (Ras el kanout) – складна суміш різних прянощів, яка застосовується в кулінарних цілях для ароматизації страв.
Опис: Головними компонентами цієї суміші є: кориця, імбир, гвоздика, аніс, чорний перець, кумін, кардамон, перець кубеба, коріандр, сушені бутони лаванди або троянди, мускатний горіх, насіння нігелли, корінь куркуми, мускатний колір, калган і паприка.
До складу приправи рас-ель-ханут також може входити індійський довгий перець. Існує варіація суміші з додаванням інгредієнта шпанська мушка (вважається афродизіаком).
Властивості та походження: Назва рас-ель-ханут в перекладі з арабської означає «хазяїн крамниці». Обумовлено це тим, що кожен хоязин своєї лавки, що займається торгівлею прянощами, підбирає компоненти для цієї суміші на свій розсуд. Іноді зустрічаються суміші, в яких міститься до 50 різних інгредієнтів.