Гриби Шіїтаке - корисні властивості
Автор: SpiceryStore Дата: 03.06.2023 Переглядів: 426 Коментарі: 0
Протягом сотень років в Азії використовують гриби шиїтаке в медицині та харчуванні. Даний різновид грибів є другим за популярністю і третім найбільш широко вирощуваною сільськогосподарською культурою у світі.
Шиитаке є різновидом деревних грибів, які можна знайти на дереві шиї. Це цілющий продукт має різне забарвлення, від темно-бурого до жовто-коричневого. На грибах утворюється своєрідна бахрома, вона є захисною мембраною, яка лопається після дозрівання суперечок. Діаметр темно-коричневого пластинчастого капелюшка – не більше 20 см.
Це традиційний східний делікатес, який на смак нагадує щось середнє між печерицями та білими грибами. Шиїтаке активно використовуються не тільки для приготування японських страв. Його компоненти корисні для виготовлення медичних препаратів та косметичної продукції.
Де ростуть шиїтаке
Грибна культура переважно зустрічається Далекому Сході, у Китаї, Японії та інших південно-східних державах. Вона стала популярною ще за часів династії Мін (1368–1644).
Імениті лікарі, які обслуговували сім'ю китайського імператора, користувалися грибами як ліками. Існують відомості, що цей продукт вживали на початку нашої ери.
Вживання грибів
Деревні гриби широко використовуються в японській, корейській та китайській кухні. У кожному суші-барі можна знайти страви із цим цінним продуктом. Існує безліч способів обробки шиїтаке. Їх можна варити, смажити, солити, маринувати, засушувати та заморожувати.
У їжу вживають м'які та ніжні грибні капелюшки. Ніжки шиїтаке жорсткіші. Вони підходять для виготовлення йогуртів, супів та соусів. Цілющий екстракт шиїтаке додається в цукерки, напої та тістечка.
Смажені гриби часто можна зустріти в курячих та рибних стравах. Ними заправляють макарони, локшину, рис та супи. Смак шиїтаке відмінно гармонує з цибулею, мигдалем, волоськими горіхами та прянощами. Корисна особливість, за яку всі високо цінують цей продукт, – здатність делікатно доповнювати смаки інших інгредієнтів, не перебиваючи їх.
Скільки варити гриби
Кухарі з мережі магазинів "Суші Wok" рекомендують проводити термічну обробку шиїтаке перед вживанням. Щоб приготувати 1 кг грибів, знадобиться ємність з 200 мл води. Продукт варять протягом 5 хвилин.
Калорійність
Калорійність шиїтаке становить 331 ккал. Вони містяться 20 р білка і 64 р вуглеводів. У грибах немає жодного 1 г жирів. Це означає, що продукт чудово підходить для дієтичного харчування.
Не варто зловживати грибами і вживати надто великі порції. За добу достатньо з'їдати до 200 г свіжих або 20 г сушених шиїтаке.
Корисні властивості
Харчовий продукт рослинного походження має численні цілющі якості. Лікарі відзначають, що систематичне вживання шиїтаке сприяє:
Поліпшенню складу крові. Знижується концентрація шкідливого холестерину, нормалізується вироблення цукру. Відбувається нормалізація секреції інсуліну. Позитивні зміни можна помітити вже через тиждень після регулярного вживання шиїтаке.
Поповненню запасів вітамінів та мікроелементів. Гриби є джерелом вітамінів групи В (B1, B2, B3, B5, B6, B9), С та D. У них містяться такі мікроелементи як цинк, калій, фосфор, селен, кальцій та залізо. У складі грибів виявлено рідкісні гормональні речовини, амінокислоти, коензими та полісахариди.
Виведенню з організму людини токсичних сполук. Унікальний продукт рекомендують вживати після радіоактивного випромінювання.
Усуненню хронічної втоми.
Підвищенню імунного захисту. Завдяки наявності у складі грибів інтерферону у кілька разів знижується ризик захворювання на застуду.
Поліпшенню роботи серцево-судинної системи. Продукт допомагає стабілізувати АТ, запобігти утворенню тромбів.
Профілактиці ракових утворень у ділянці передміхурової залози, інших внутрішніх органів та систем.
Наданню омолоджувального ефекту. Гриби мають активну антиоксидантну дію. Вони містять цінну гіалуронову кислоту. Шиитаке потрібні в промисловості краси. Їхній екстракт допомагає боротися з акне, зморшками, пігментацією.
Оздоровленню клітин печінки та підшлункової залози. Компоненти грибів корисні для боротьби із гепатитом.
На основі шиїтаке виготовляються численні вітаміни, мінеральні добавки, настоянки, екстракти та БАДи.
Протипоказання
Існує ряд обмежень щодо вживання цього традиційного східного продукту. На думку лікарів шиїтаке не рекомендовано вживати при:
Вагітності та лактації. Продукт здатний змінювати гормональне тло жінки, проникати до складу грудного молока. Це призводить до розладів травлення у новонароджених дітей.
Наявності алергічних реакцій на будь-які компоненти грибів.
Віці до 5 років.
Бронхіальній астмі.