При вживанні в помірній кількості надає зміцнюючу дію, покращує травлення та підвищує апетит; надає подразнюючу дію на шкіру. По основним правилом, чим дрібніше чилі, тим він гостріше. Якщо ви не впевнені у гостроті чилі, які ви використовуєте, використовуйте спочатку дуже мало, спробуйте блюдо і потім додайте скільки потрібно. Порошок чилі робиться з сортів чилі, вирощуваних на Сході. Перці, використовувані для порошку, часто спочатку запікаються, що надає їм і виходить спецій більше аромату.
У якості овочів для салату використовують свіжий солодкий і гострий перець, в якості прянощів — у свіжому і сухому молотом вигляді. Перець додають в супи, особливо в томатний, рибний, в гуляш, практично під всі види м'яса і ковбас, використовують для приготування риби, соусів, квасолі, капусти і рису. Овочевий перець подається також до м'яса, хліба, до різних сирів. Часто консервують з різними овочами або окремо.