Матча — це японський зелений чай, розтертий у порошок. По-японськи він називається маття, а в нашій транскрипції матча. Цей чай традиційно використовується в японській чайній церемонії.
Збирають урожай лише один раз на рік. І важливою особливістю є те, що за два тижні до збирання врожаю листя накривають, щоб захистити їх від потрапляння сонячних променів. Отже, чай зберігає свіжість, а листя насичений темно-зелений колір. Водночас листя насичується амінокислотами, і чай набуває солодкого смаку.
Після збирання врожаю чайне листя обробляють двома способами. У першому випадку їх скручують і сушать, у такий спосіб, виходить чай гекуро. У другому листі сушать прямими та розмелюють, виходить чай тэнтя.
Смак чаю матча залежить від наявності в ньому амінокислот. Вищі сорти, які збирають першими, мають глибший насичений аромат і солодкий смак, ніж нижчі сорти, зібрані пізніше.
Матча є одним із найкорисніших видів чаю, оскільки містить дуже велику кількість корисних речовин, вітамінів і мікроелементів. Він підвищує імунітет, покращує мозкову діяльність, уповільнює процес старіння організму. Є доброю профілактикою серцево-судинних захворювань, знижує рівень поганого холестерину в крові. Запобігає появі каменів у нирках і жовчному міхурі. Чай матча один із найсильніших антиоксидантів у природі.