Кропива – багаторічна рослина, що виростає в помірному кліматичному поясі, містить у своєму складі величезна кількість вітамінів, мікроелементів, органічних кислот, дубильних речовин, мінеральних солей. Це рослина може значно заповнити добову вітамінну потреба людини, недарма у воєнні та повоєнні голодні роки кропива була основною їжею багатьох скальці дітлахів. Молоде листя і пагони пекучої крапивушки вживаються в їжу для поліпшення травлення, нормалізації обміну речовин, поліпшення роботи серцево-судинної системи. Велика користь кропиви для людей, страждаючих цукровим діабетом. До складу цієї рослини входить речовина секретин, сприяє утворенню інсуліну, який знижує рівень цукру в крові. Вітаміну С в кропиві більше, ніж у лимоні, тому кропиву використовують для профілактики простудних захворювань і як загальнозміцнюючий засіб.
Але, мабуть, головна перевага кропиви полягає в тому, що вона є найбільш потужним природним кровоспинну засобом. Цей ефект досягається завдяки багатому вмісту вітаміну К, який сприяє згортання крові і має протизапальні властивості. Таке корисне якість кропиви широко використовується як у зовнішньому, так і внутрішньому застосуванні для зупинки кровотечі. Про користь кропиви говорить також те, що ця рослина володіє чудовими бактерицидними якостями, порошком з листя, висушених на сонці, посипають гнійні рани і виразки. Відомі випадки, коли вживання кропив'яних відварів замість чаю повністю виліковує від бронхіальної астми, цей же відвар рекомендується при дизентерії, водянці, хворобах печінки і нирок, деяких шкірних захворюваннях, типу фурункулів, лишаїв, вугрів. Внутрішнє застосування відвару кропиви виключно ефективно сприяє виведенню токсинів і шлаків з організму завдяки тому, що у волокнах листя цієї рослини містяться лігніни і полісахариди. А бета-каротин допоможе значно поліпшити зір.