Кардамон - одна з найбільш вишуканих прянощів з дивовижним запахом, свіжим і трохи терпким.
Основна сфера застосування кардамону спеції - ароматизація борошняних кондитерських виробів (кексів, печива, пряників, великодніх пасок, кондитерських начинок у рулетах, листковому тесті та у виробах з додаванням кави, наприклад, кавових тортів). Кардамон мелений можна використовувати для покращення домашніх настоянок і наливок, як компонент у маринадах для фруктів, в деяких солодких стравах (киселі, компоти, сирні пасти), а також у рибних супах, у пряних відварах для риби, для ароматизації рибних фаршів, начинок, запіканок.
Кардамон мелений додають у каву перед варінням, у м'ясні та рибні страви, ковбаси, паштети та маринади для оселедця, ароматизують лікери, гарячі пунші та глінтвейни. Вживання кави з кардамоном чи чай із кардамоном стимулює розум, серце, дає відчуття радості. Рекомендують кардамон при астмі, кашлі, бронхіті та мігрені і як засіб, що підвищує апетит.