Найчастіше брусниця використовують у чайному виробництві.
Ягода багата на корисні для організму мікроелементи, вітаміни, біологічно активні речовини.
Серед найбільш значущих компонентів слід виділити:Вітаміни С, Е і В2, якими брусниця особливо багата і перевершує багато цілющих рослин, що збираються в Україні за цим показником. Також у великій кількості містяться вітаміни РР, В1, В9, провітамін А, бета-каротин. Серед ключових біологічно активних речовин слід зазначити різні кислоти: яблучну, саліцилову, бензойну, урсолову та інші. Ягоди багаті на мінерали та мікроелементи. Зокрема, калієм, кальцієм, фосфором, натрієм, залізом, міддю, хромом, марганцем.Також у складі міститься велика кількість флаваноїдів, глікозидів, ефірних олій та клітковини.
Застосування сушеної брусниці: Брусниця насамперед відома як природний антиоксидант, а також протиревматичний засіб. Також ягода є сильним загальнозміцнюючим засобом, підвищує тонус, покращує гостроту зору, знижує негативний вплив стресів.