Аронія (чорноплідна горобина) – це чагарник сімейства рожеві, що досягає висоти до 3 метрів і діаметра до 2 метрів. Чагарник плодоносить ягодами кулястої форми чорного кольору, що відрізняються характерним сизим нальотом та гладкою поверхнею, період дозрівання яких – кінець серпня – початок вересня. Ягоди мають характерний терпкий кислувато-солодкий смак і терпкий післясмак.
Плоди аронії досить багаті на вітаміни. Вони містяться: аскорбінова кислота (вітамін З), бета-каротин, вітамін В2, вітамін Е, нікотинова кислота, фолієва кислота. Така комбінація вітамінів забезпечує потужний антиоксидантний ефект, а також тонізуючу, загальнозміцнюючу дію. Комбінація вітамінів А, С та Е забезпечує виражений сприятливий ефект як при сезонних авітамінозах, так і при специфічному дефіциті даних речовин.
Особливу цінність даної ягоди для лікувально-профілактичних цілей забезпечують мікроелементи, що містяться в плодах. Серед основних слід виділити: молібден, марганець, мідь, бор, йод. Зазначимо, що аронія – одна з найбагатших йодом ягід у наших широтах і за концентрацією наближається до фейхоа, субтропічної рослини, яка показує найвищу концентрацію йоду у плодах у природі. Кобальт, залізо – незначні концентрації, проте присутні. Таке поєднання мікроелементів забезпечує природну компенсацію дефіциту цих елементів в організмі.
Сушені плоди аронії застосовуються для профілактики та лікування наступних захворювань:
- Гіпертонія. Як монотерапія аронія не підходить, однак у складі комплексної терапії ягода забезпечує поліпшення еластичності судин, сприяє стабілізації тиску та покращує загальний стан пацієнта.
- Атеросклероз. Регулярне вживання напоїв, чаїв чи настоїв із чорноплідної горобини перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок, а також підвищує тонус організму.
- анацидний гастрит (зі зниженою кислотністю). Відвари та настої з даної ягоди дозволяють стабілізувати кислотність та нормалізувати роботу шлунка за рахунок природних компонентів, якими обумовлена кислотність самої ягоди.
Крім того, ягода підходить для профілактики та лікування авітамінозу. Біологічна доступність вітамінів. Мікроелементів та біологічно активних речовин дуже висока і перевершує аналогічні показники синтетичних вітамінних комплексів.