Хмели сунелі вважається улюбленою приправою народів Кавказу. На відміну від багатьох інших східних приправ, Хмелі сунелі не надають стравам сильної гостроти і відмінно поєднуються з багатьма продуктами. У Грузії цю суміш додають у різні страви: у супи, бульйони, овочеві салати, другі страви з м'яса та риби, а також у різні страви з морепродуктів та соуси.
Суміш Хмелі сунелі багата на корисні речовини і вітаміни, заспокоює нервову систему, надає позитивний вплив на здоров'я шкіри, допомагає позбутися грибкових інфекцій. До того ж є ефективним засобом у профілактиці та лікуванні простудних захворювань, цукрового діабету та гіпертонії.
Склад приправи Хмелі сунелі: коріандр, кріп, петрушка, майоран, базилік, пажитник.